Kolekcija najboljih fejsbuk statusa na jednom mestu

Pages

balvanboy On среда, 4. август 2010.
Za početak novog poglavlja u vašem životu koji se naziva Facebook potreban vam je validan email nalog, lozinka i datum rodjenja. Poželjno je da lozinku ne govorite nikom, datum rodjenja možete sakriti (od ostalih Facebook korisnika), a na email adresu će vam stizati obaveštenja koja odaberete - ako već imate email na koji vam stiže mnogo pošte razmislite o tome da otvorite još jedan nalog ( gmail, yahoo, hotmail ...) pre nego što zakoračite u svet jedne od najvećih društvenih mreža.

Kada

Kad većina vaših prijatelja koristi Facebook. Kad hoćete da stekne nove prijatelje. Kad hoćete da propagirate odredjene ideje. Kad ste veliki fan nekog benda, filma ili serije i hoćete da sa drugima koji imaju slična interesovanja razmenite po koju rečenicu (Facebook nema ovakve stranice za sve i svašta, ali je većina bitnih stvari pokrivena).

* Facebook nalog možete otvoriti samo kako bi videli kako sve to izgleda, ako vam se ne svidi mogućnost da ga zatvorite je dostupna u svakom trenutku.

Nakon prijave

Pošto se prijavite, a pre nego što počnete sa prikupljanjem prijatelja , na vama je da kreirate profil. Nepisano pravilo na Internetu glasi: Nikad se javno ne objavljuju broj telefona, adresa stanovanja i brojevi platnih kartica. Ove podatke sakrivate, u bilo kojoj mreži, od svakoga.

Do prijatelja dolazite pretragom (Search). Facebook će vam, sa svoje strane, ponuditi da postanete prijatelj sa nekim (pre svega, na osnovu broja zajedničkih prijatelja). Dalje, većinu aplikacija možete koristiti kao sredstvo za sticanje novih online prijatelja.

Ne znam engleski

Settings > My Account > kartica (tab) Language > izaberite jezik koji vam odgovara

To je čitava filozofija.

Kreiranje Profila

Unesite minimalan broj informacija. Formirajte grupe (liste) prijatelja. Vratite se na kreiranje profila i koristite mali katanac sa desne strane kako bi odmah odredili ko može da vidi informaciju koju ste uneli.

* Ubacite Vašu fotografiju u profil, a ne sliku Homera ili Supermena. Po toj slici će vas prijatelji iz stvarnog života lakše pronaći.

Organizovanje prijatelja

Poželjno je da što pre razdvojite prijatelje iz stvarnog života od onih koje ste stekli uz Facebook. Dalje, odvojite kolege od prijatelja, bliske prijatelje od poznanika, itd. Obavezno odredite ko šta sme da vidi - na ovaj način sprečavate mogućnost (npr.) da dobijete otkaz zato što ste sa prijateljima ogovarali šefa (i to se dogodilo).

* Facebook vam pruža mogućnost da pogledate kako drugi vide vaš profil.

Kreiranje Liste prijatelja

Friends > Make a New List (dodelite naziv listi) > Razvrstajte prijatelje po listama (Facebook vam omogućuje da sve buduće prijatelje odmah smeštate u neku od kreiranih lista) > Odredite šta prijatelji iz svake liste (ne)mogu da vide

Šta ko može da vidi

Već smo rekli da ovo možete regulisati sa stranice na kojoj kreirate/editujete profil, ali to nije jedino mesto odakle možete uspostaviti kontrolu nad vašim podacima.

Settings > Privacy Settings > Profile > Izaberite ko šta može da vidi: Customize > Except This People > Unesite ime liste ili samo odredjenih prijatelja koji tu informaciju neće moći da pogledaju. Obratite pažnju na karticu (tab) Contact Information tu odlučujete ko može da vidi vašu adresu, broj telefona, email (adresu i telefon, niko) - Nije poznato zašto je Facebook ovo podešavanje, uslovno rečeno, sakrio – to mora biti prva stvar koju ćete podesiti.

* Settings je mesto gde morate da provedete izvesno vreme kako bi sve podesili onako kako vam odgovara.

Aplikacije

Pažljivo ih birajte i odredjujte ko će šta moći da vidi (isto kao sa ličnim informacijama). Zašto. Recimo da postavite aplikaciju koja će svim posetiocima vašeg profila sugerisati da ste vi najbolji, najlepši i najzabavniji primerak ljudske vrste - ovo ima smisla ako ste u pubertetu, ali ako to radite u nekom kasnijem dobu pre će biti da imate nekih problema (to jeste vaš problem, ali kada ga postavite na Facebook i drugi će znati za njega).

* Facebook otkriva mnogo toga o vama, mnog više nego što mislite, budite toga svesni pre nego što počnete ovu avanturu.

Grupe

Grupe su jedna od najpopularnijih aplikacija. Možete im se priključivati ili kreirati nove. Kada se priključujete dajte tome i neki smisao - napišite nešto, dodajte link, okačite video - nemojte se učlanjivati samo zato što vam se čini da je dobro da drugi vide kako ste postali član neke apsolutno cool grupe čija je tema vama totalno ne poznata. Kada ih formirate, budite originalni (akcije tipa: ako vas bude hiljadu Pera će staviti njegovu sliku u njegov profil, to nije).

* Pokazalo se da je optimalan broj grupa u kojima učestvujete najbolje zadržati na broju trideset, sve preko toga je preterano (tako bar kažu oni koji su analizirali Facebook).

Brisanje naloga

Ulazi se lako, a izlazi... pa, nešto teže.

Obrišite vaše fotografije. Obrišite sve poruke i komentare koje ste napisali. Obrišite sve prijatelje iz liste. Isključite se iz svih mreža i grupa u koje ste učlanjeni. Obrišite sve foto albume koje ste kreirali. Sada ste spremni za jednostavnu proceduru koju vam omogućuje Facebook (Settings > Account Settings > Deactivate Account).

Sve u svemu

Dobar način da ostanete u kontaktu sa prijateljima koji su danas rasuti po svetu... Osnovno poznavanje računara vam je dovoljno za ulazak u ovaj svet... Ostalo zavisi od toga koliko slobodnog vremena ste spremni da potrošite na ovu društvenu mrežu.

* Uvek imajte na umu ono na šta IT profesionalci često podsećaju:Facebook je kreirao adolescent, za adolescente, sa namerom da dogovori novo mesto za žurku ili mesto gde će se popiti pivo.

1 коментара:

Unknown је рекао...

Dobar dan.

Постави коментар